Полезно и интересно

споделено от Любомира

6 чая за здраве и удоволствие

Чаят е изключително разнообразна категория напитки. Може да се консумира топъл или студен, вкусът варира от мек и сладък до горчив и силен. Освен това има чайове и запарки от билки, цветя, плодове, корени или дори семена, невероятно разнообразие, което прави света на любителите на чая още по-вълнуващ.

Друг момент отвъд разнообразието от аромати и вкусове е, че чайовете помагат много да поддържаме здравето си. Всеки чай е известен с различни лечебни свойства, които подобряват общото здраве или помагат да се преборим със симптомите на редица заболявания. Ето някои от най-популярните чайове, заедно с информация за положителния им ефект върху тялото.

Чай от лайка

Чаят от цветя от лайка е добре известен със своите успокояващи и релаксиращи свойства, идеални за моменти на тревожност. Освен това помага за облекчаване на подуването и намаляване на симптомите на предменструално напрежение, в допълнение към предотвратяване на сърдечни усложнения.

Чай от лимонена трева

Лимонената трева е и един от най-популярните чайове, когато става въпрос за успокояване на нервите и отпускане на тялото. Инфузията на растението помага за борба с безсънието и неспокоен сън, осигурявайки тиха нощ. В допълнение, лимонената трева помага за намаляване на главоболието, подобряване на храносмилането и облекчаване на колики, както и намаляване на кашлицата.

Чай от канела

Известно е, че канелата стимулира организма и причинява усещането за топлина. Тя е широко използвана за подобряване на кръвообращението, отслабване, предотвратяване на сърдечни заболявания и ускоряване на метаболизма. Чаят от канела обикновено се прави с канелена пръчка, кора или дори канела на прах – лесна съставка за намиране и приготвяне.

Зелен чай

Популярен в световен мащаб, зеленият чай е една от най-търсените съставки за помощ към диетата и контрол на теглото. Ускорява метаболизма и стимулира изгарянето на калории. В допълнение, зеленият чай също помага при храносмилането и предотвратяването на заболявания като Алцхаймер и висок холестерол.

Чай от нар

Нарът е плод с много фибри, минерали и витамини, чудесен за предотвратяване на инфекции в гърлото. Помага за лекуване на настинки чрез стимулиране на организма. Чаят от нар също се използва за отслабване, подобряване на имунната система и сърцето, намалявайки риска от заболяване.

Жълт чай

Жълтият чай се приготвя от растението Camellia Sinensis, като се използват най-младите листа и пъпки на цветето. Осигурява добра детоксикация на организма, ускорява метаболизма и предотвратява преждевременното стареене, освен че намалява холестерола, целулита и намалява шансовете за сърдечни заболявания.

Всички тези видове чай са широко разпространени и лесни за приготвяне. Има още безкрайно много чайове и запарки, които са едновременно вкусни и полезни – тях ще се наложи да ги оставя за друг път.

Кой е любимият ви чай?

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like