Полезно и интересно

споделено от Любомира

Икигай

Най-добре пазената тайна на японското дълголетие се нарича Икигай. Значението на тази дума може да се опише по различни начини: “причината, поради която ставаш от леглото всяка сутрин“, „радостта да си винаги зает“, „ страстта, която ти носи удовлетворение и радост“… Но всички те водят към едно – причината да живееш.

Японците казват, че всеки има своя икигай . Някои вече са го открили, други го носят в себе си и все още го търсят. Именно икигай е един от факторите за дълъг, по-младежки, жизнен и щастлив живот на жителите на Окинава – едно от местата с най-много дълголетници в света. Дори имат написано стихотворение:

„Живей със здраве и в режим, разумно се храни.
С илачите не прекалявай и начини търси – без раздразнения с упражнения и забавления.
Никога не се предавай, за малко се усамотявай,
С приятели се весели и винаги зает бъди.“

Ако научим това стихотворение и го приложим на практика в живота, можем да се превърнем в онези дълголетници, които се радват на много и щастливи дни.

Тези хора не са супергерои , но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота.

Всъщност суперстолетниците са онези човешки същества, които са достигнали и надхвърлили 110 години. Терминът е формулиран през 70-те години от издателя на Книгата на рекордите на Гинес,Норис Мкухъртър . По-късно след като през 90-те години се появява в книгата „Поколения“ на Нийл Хау и Уилям Щраус, употребата му става общоприета.

Според изчисленията, към момента в света би трябвало да живеят между триста и четиристотин и петдесет суперстолетници, макар че е доказана възрастта само на 85 от тях. Причината за това е, че в много случаи не съществуват официални регистри, в които да е вписана датата на раждане или възрастта им, или ако ги е имало, са били изгубени.

Като вземем предвид, че в глобален мащаб средната продължителност на живот нараства, възможно е да се увеличи и броя на суперстолетниците. Воденето на здравословен живот с определена цел и посока може да ни помогне да влезем в редиците на този елит на супергероите на дълголетието.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like