Полезно и интересно

споделено от Любомира

Мозъчен джогинг

Когнитивните заболявания като деменция, също така и забързаният начин на живот днес, вредните навици и недостигът на сън могат да окажат траен ефект върху паметта ни. Имайки това предвид, игрите за „джогинг на мозъка“ стават все по-популярни и предпочитани.

Тренировките за ума целят не само да подобрят когнитивните резултати в мозъка, но и да ги поддържат във форма. Но наистина ли е възможно да подобрим паметта си, като играем судоку, пъзели или определени онлайн игри? Вие как мислите?

Няколко проучвания показват, че някои игри всъщност могат да подобрят функционирането на различни области на мозъка, свързани с паметта, включително и тези като семантичната памет, които са свързани с общата способност за запомняне на наученото.

Игрите – онлайн и офлайн – като пъзели и специално разработени игри укрепват паметта и по този начин могат да намалят риска от деменция.

Четох също, че според проучване от университета в Кеймбридж видеоигрите подобряват мозъчната функция при хора с ранни проблеми с паметта, които могат да се окажат предшественик на болестта на Алцхаймер. Тези данни със сигурност ще зарадват геймърите.

Кръстословиците все още са класика, когато става въпрос за упражнения за когнитивна памет. В допълнение към тях, пъзелите са идеални и за активиране на краткотрайна памет, тъй като мозъкът трябва да сортира през поредица от цветове и форми, за създаване на визуален образ. А поради безбройните възможни комбинации, шахът е и една от най-предизвикателните интелектуални игри, идеална за трениране на сивото вещество.

А вие коя игра предпочитате?

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like