Полезно и интересно

споделено от Любомира

Чудотворните хранителни навици на Окинава

Проведено проучване сред столетниците в Окинава показва, че те се хранят с най-различни продукти предимно от растителен произход. Диетата на местните включва 206 различни храни, включително подправки. Що се отнася до ежедневните им навици, те ядат средно по 18 различни храни всеки ден. Местното население консумира най-малко седем вида плодове и зеленчуци ежедневно.

За да разберем дали има достатъчно разнообразие на трапезата, най-простият показател е пъстротата. На маса, на която има червени чушки, моркови, спанак, карфиол и патладжан, са налице много цветове и голямо разнообразие.

Зеленчуците, картофите и бобовите растения, както и производните на соята – например тофу, – са най-често срещаните храни в диетата на Окинава. Жителите набавят над 30 % от дневните си калории от зеленчуците.

Зърнените храни са в основата на хранителния им режим. Японците ежедневно се хранят с бял ориз, като го допълват понякога с нудли и елда или удон – двата основни вида паста, които се употребяват тук. Оризът е най-често консумираната храна в Окинава. Почти не приемат захар в чист вид, а ако го правят, тя задължително е от тръстика. Хранят се с риба средно три пъти седмично.

В такъв случай, ако ядем по-нискокалорична храна, ще удължим ли живота си?

Отговорът е очевиден, но малко хора се осмеляват да зададат този въпрос. По всичко личи, че приемът на по-малко калории , от тези които тялото изисква, увеличава продължителността на живота. Ключът към ограниченото приемане на калории и към здравето е изобщо е консумирането на много продукти с висока хранителна стойност и полза за организма. Тези продукти са познати като супер храни. Другата важна мярка, която можем да предприемем е ограничаването на тези храни, които са богати на празни калории и чиято енергийна стойност не може да бъде оползотворена от човешкия организъм.

Запознайте се с 15-те естествени антиоксиданта, познати от режима на Окинава:

1.Тофу
2.Мисо
3.Риба тон
4.Моркови
5.Гоя
6.Зеле
7.Нори
8.Лук
9.Соеви кълнове
10. Хечима
11. Соеви зърна
12. Сладки картофи
13.Чушки
14. Жасминов чай
15. Комбу

Чували ли сте за някои от тях или повечето са ви непознати?

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like