Полезно и интересно

споделено от Любомира

Неподозирани неща за човешкото тяло

Знаете ли всъщност, че хората могат да различат над два милиона цветови нюанса? Или че бебетата имат 100 кости повече от възрастните? Човешкото тяло не спира да ни учудва със своите възможности. Ето защо ви разказвам за някои от най-необичайните му способности.

За да можем изобщо да разпознаваме цвета, ти трябва светлина, която попада върху обект, като част от светлината се отразява, а другата се поглъща – това е основното ноу-хау. Като цяло човешкото око може да различи 200 цвята. Но ако променяте яркостта и белите компоненти, това води до два милиона видими и различими цветови нюанса. Всичко това е възможно, защото зрителните клетки в окото реагират на светлина с различна дължина на вълната. Но само ако няма дефицит на цветното зрение.

Друг доказан факт е, че чрез приятното докосване тялото освобождава серотонин и се появява чувство на щастие, което има положителен ефект върху настроението ни. Докосването може също така да понижи кръвното налягане и сърдечната честота, което е особено полезно за здравето ни.
3 000 000 000 пъти – eто колко често бие здравото сърце през средностатистическия човешки живот. Всеки ден през нашите съдове се изпомпват до 10 000 литра кръв – с 60 до 80 удара в минута. Това прави 4200 удара на час, 100 000 пъти на ден, за общо три милиарда удара на сърцето през целия живот.

А знаете ли, че сърцата на жените бият по-бързо? Това е главно защото те са по-малки, изпомпват по-малко кръв и следователно кислород в тялото на един сърдечен удар. Средният пулс в покой за жените е 60 удара в минута, докато за мъжете е 70.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like