Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Рисковете на големия град

Да живееш в голям град понякога може да е доста изморително. София например се е разпрострял на такава площ, че тръгнеш ли с кола ще ти отнеме поне час да идеш от началото до края й. Това, ако не броим задръстванията.

Автомобили, заводи и ТЕЦ-ове непрекъснато отделят вредни емисии във въздуха. Постоянните улични звуци – от двигатели, от строежи и ремонтни дейности, подвикващи хора и скандалджии в градския транспорт не рядко ускоряват пулса ни. Внимаваме как пресичаме тези огромни булеварди, избягваме да се движим в напрегнатия трафик, храним се редовно с джънк фууд. Всичко това е характерно за градския живот. Много от младите хора вече възприемат такова ежедневие за даденост, но онези, които знаят как се живее в по-малко населено място оценяват предимствата му.

Безспорно такова ежедневие влияе най-отрицателно на тялото. Замърсената среда омазнява косата и кожата и не малко са жените, които всеки ден използват шампоани, балсами и други козметични продукти. Тъкмо големите градове са идеалните средища за развитие на скъпата козметична индустрия. Но всяко нанасяне изтощава и кожата на лицето, и скалпа. За сравнение в планината, където въздухът е чист и водата има свеж и утоляващ жаждата вкус, дерматологичните проблеми затихват и косата се мие веднъж на около три дни.

heartОсновните вредители на сърцето пък са нездравословните мазни и тестени храни, които ни спасяват през деня. Какъв парадокс! Статистика на НСИ сочи, че най-често срещаните проблеми на съвременния човек са сърдечно-съдови заболявания, задъхване, аритмия и невралгии в областта на сърцето. Все повече пада и възразстовата граница. Не малко са регистрираните случаи на инфаркти на хора между 30 и 40 години.

Големият град е чудесно място за работа, но не толкова добра идея за живот. От среса, замърсената среда и времето, което хората прекарват на открито, страдат нашите тела. Добре да помислим дали по-малкият град не ни осигурява всичко необходимо, за да останем там и да подарим на децата си здраве и детство.

А София е все така мръсна и голяма. Приветстваме вятъра и дъжда, защото, макар и за кратко, успяват да отмият мръсотията и да освежат въздуха.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like