Полезно и интересно

споделено от Любомира

Тялото отразява душата и обратно

Чували ли сте израза, че тялото е огледало на душата? Ако е вярно, значи по позата и изражението на лицето на някого може да разберем как се справя този човек и какви битки води в живота си. Това работи особено добре при хора, които познаваме отлично. Например, когато най-добрата ни приятелка или приятел отпусне раменете си, ние подсъзнателно разбираме, че чувства тъга и някакво вътрешно терзание.

Но какво ще стане, ако това твърдение се окаже невярно? Може би човекът е тъжен, защото е прегърбен, образно казано. Проучванията по темата показват, че не само тялото отразява душата, но и обратното – душата е огледало на тялото. Експертите наричат това явление въплъщение. Оттук може да заключим, че всъщност може да използваме тялото си по много целенасочен начин, за да подобрим психическото си благополучие. Затова нека разберем как работи въплъщението.

В някои статии по този въпрос се споменава за проведен експеримент от 1988-а година. Тогава хората, които са принудени да се усмихват с молив между зъбите, всъщност са се чувствали по-щастливи. Проучванията сочат още, че ако човек държи нещо топло в ръцете си, се отнася по-дружелюбно към околните. И също много важно – запомняме положителните неща по-лесно, когато позата ни е изправена и се усмихваме.

Подобряването на стойката чрез въплъщение е полезно не само за тялото. Ако започнем да обръщаме по-голямо внимание на позицията си и изражението на лицето си, и съзнателно да ги променяме, ще бъдем щастливи, уверени и ще чувстваме по-голяма хармония. Ако влияем на настроението си чрез позата си, ще се научим да се владеем и да бъдем по-спокойни, например в стресови ситуации.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like