Полезно и интересно

споделено от Любомира

Да се заредим с протеин

В сравнение с останалите основни източници на енергия – мазнини и въглехидрати – протеините не отговарят само за нейната доставка, а изпълняват и други функции, свързани с метаболизма. Едни от тях са изграждането на мускули, захранването на клетъчните мембрани и ползата за имунната система.

Като вид изграждащ материал за тялото, протеините са част от цялостната човешка рамка. Това значи, че ако тялото не получава достатъчно протеини, значи му липсва структурна основа, най-общо казано. Въпреки това, след като тази структура е установена и нуждата от протеин е покрита, това се нарича протеинов ефект.

Единственият недостатък е, че телата ни не могат да съхраняват протеините толкова дълго и ефективно, както се случва с мазнините и въглехидратите. Така че, ако храната, която приемаме, е твърде бедна на протеини, ние инстинктивно започваме да ядем повече.

Въпреки това, много хора консумират преработени храни като готови ястия, които съдържат много мазнини или захар. Тези два компонента правят нашата храна разредена с протеини. За да задоволим глада си за протеини, ние започваме да приемаме твърде много въглехидрати, разреждащи протеините, когато не се храним правилно. Накратко: преяждаме – с мазнини и въглехидрати – и напълняваме.

Ето защо трябва да избягваме готовите ястия и да се фокусираме върху непреработени продукти, които са висококачествени източници на протеин. Те не само засищат бързо, но след тяхната консумация тялото започва да се нуждае от повече енергия, за да преобразува приетите протеини и така изгаря допълнително количесто калории.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like