Полезно и интересно

споделено от Любомира

Здраве с аромат на лавандула

Това лято направихте ли си снимка в някое лавандувало поле? А знаете ли, че освен опияняващ аромат и прекрасен фон за фотосесия, лавандулата има многобройни ползи за здравето?

Нека първо се запознаем с нейната история и постепенно ще преминем към лчебните ѝ свойства.

Лавандулата се отглежда главно заради етеричното масло, което се извлича от нея. За нейна родина се приемат Алпите. Въпреки това е често срещана по Средиземноморието и Северна Африка, като постепенно се разпространява във все повече места по света, включително и у нас.

Смята се, че изсушената лавандула може да бъде достоен заместник на нафталина. Поставена в малки пликчета в гардероба, тя не само ще ароматизира приятно дрехите, но и ще ги защити от молци.

Лавандулата е широко разпространена в ароматерапията. Релаксиращото ѝ ухание доказано намалява тревожността и стреса, като повишава доброто настроение. Ползва се и за спокоен сън, като облекчава мигрената.

Лавандуловото масло също служи и като дезинфектант. То притежава антинбактериални свойства, като в същото време придава невероятен фин аромат. За него се смята още, че лекува ухапвания от насекоми и леки изгаряния по кожата. А в козметичната индустрия се използва и при появата на косопад.

Открих още, че изследване от 2011 година сочи, че маслото от лавандула е мощно средство в борбата срещу широк спектър от гъбични инфекции. Друго проучване пък показва, че ароматното растение е приложимо като алтернатива при предменструалните симптомии като болка, неразположение и раздразнителност.

А сега отидете до близката аптека или козметичен магазин и вземете лавандулово масло, за да се насладите на всичките му ползи.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like