Полезно и интересно

споделено от Любомира

Добър сън – добро здраве (част 1)

Знаехте ли, че повече от 20 години от живота ни преминават в сън? През това време тялото ни възстановява силите си и докато си поспиваме сладко, организмът ни работи в наша полза. Изводът е, че добрият сън е здраве, а липсата му ни вреди.

Общоприето е, нормалната продължителност на съня да бъде между 7 и 9 часа, но колко ли хора наистина го постигат. Разбира се, нормата може да варира според индивидуалните нужди и фактори като общо здраве, генетично предразположение и други. Ако спим обаче, по-малко от 6 часа през нощта, то вече е проблем. Хроничното недоспиване ни прави уязвими и податливи към редица неразположения и здравословни проблеми.

Тези три часа лишаване от сън са достатъчни, за да се намали функцията на важни имунни клетки, а сънят всъщност ни помага в ежедневна борба срещу инфекции.

Благосъстоянието на психиката ни също се влияе от съня. От една страна, тя страда от твърде малко сън, а от друга страна обаче, вътрешното безпокойство, страх и стрес са основните причини за проблеми със заспиването.

Затова, драги приятели, наспивайте се. Знам, че не винаги има възможност за пълноценен сън, но ако е възможно лягайте си по-рано, отпуснете се и си набавете нужните часове, за да се събуждате отпочинали и изпълнени с нови сили за предизвикателствата на деня.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like