Полезно и интересно

споделено от Любомира

Да предотвратим дехидратацията

На прага на лятото сме, а температурите навън стремглаво се повишават, напомняйки ни за това. Нормално е обаче през топлите дни да губим повече течности, отколкото приемаме. От своя страна обаче, това може да доведе до дехидратация на организма. Признаците, за които трябва да следим са схващания на крайниците, сърцебиене, главоболие, затруднено заспиване. Изпотяването пък може да изчезне.

За да предотвратим дехидратацията, по информация на СЗО, дневният прием на течности при мъжете трябва да е около 2,5 литра, а за жените около 2 литра. Разбира се, това са само общи данни. Индивидуалната нужда от прием на течности трябва да бъде съобразена с тегло, възраст, пол, физическа активност и дори сезон.

Препоръчително е обаче, през горещия период, около 75% да бъде приемът на вода, а останалите 25-30% да си набавяме чрез плодове или зеленчуци. Любимите ни кафета и чайове не са средство за оптимална хидратация и дори трябва да внимаваме с приемът им.

За да сме добре хидратирани през лятото, нужно е просто да добавим към ежедневието си няколко прости и лесни навици. Например сутрините си може да започваме с голяма чаша вода на гладно. По този начин ще си възвърнем загубените през нощта течности. Ако все пак водата на гладно не ни се нрави, може да я заместим с фреш от плодове или зеленчуци.

Хубаво е да обърнем внимание и на храните. През лятото особено, е препоръчително да приемаме такива, богати на минерали и калий. Затова към менюто си трябва да включим диня, банани и портокали.

Натрият пък, полезен за водно-електролитния баланс в организма ни, губим най-много при изпотяване. Неговото количество може да възстановим чрез прием на супи или сирене.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like