Полезно и интересно

споделено от Любомира

Land Art – креативно от природата

Чували ли сте за Land Art? Дори да не знаете точно за какво се използва, по логика и превод от английски сами ще достигнете до същността му. Нека обаче малко ви улесня. С израза се описва направление в изкуството, което, най-общо казано, се създава в природна среда. Разбира се сред използваните материали са всички, които природата тъй щедро ни предоставя. Това могат да бъдат почва, листа, камъни, вода, пясък и различни органични материали като клони, дънери, растения.

За мен Land Art е перфектното занимание през сезона на открито. Например по време на разходка в гората, опитвайки се да си отпочинем и избегнем горещините. Достатъчно е само да развихрим въображението си и да създадем вид изкуство от всичко, което открием край горските пътеки.

Една класическа идея е направата на хербарий. Спомняте ли си в училище, когато ни караха да правим с различни семена и растения? Процесът винаги беше изпълнен със забава. Затова нека си припомним основните стъпки за направата му.

Най-важно е правилното събиране. Ако растенията са мокри след сутрешната роса или летния дъждец, най-добре е да изчакаме. Колкото по-сухи са цветята или листата, толкова по-добре.

След като биват откъснати, хубаво е да ги поставим в чиста хартиена или найлонова торбичка и да ги занесем по-бързо вкъщи, където следва следващата стъпка.

Когато се приберем, трябва да поставим растенията между страниците на дебела книга. Препоръчително е да осигурим достатъчно пространство на всяко едно цвете или листенце, което искаме да превърнем в хербарий.

След известно време може внимателно да извадим изсушените вече растения и да ги залепим в албум. Може също да подсилим личния щрих с рисунки, сувенири или авторски текстове (спомен, цитат, информация за растението).

С получените хербарий също може да правим малки подаръци от цветни сувенири. Може да ги подредим в рамка за картина, която да краси дома ни или стената на близък човек. Ще бъде креативно и иновативно, ако ги използваме и при направата на ръчно изработени картички за рожден ден или декорираме с тях силиконовия калъф на телефона.

А вие сещате ли се за други идеи?

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like