Полезно и интересно

споделено от Любомира

Розмаринът в козметиката

Розмаринът е не само истински универсален продукт в кухнята, но и в козметиката. Нищо чудно, че е една от най-популярните съставки в натуралните козметични продукти. Подпомага кръвообращението, антиоксидант е, има също леко антибактериално действие и стимулира метаболизма на кожата.

Грижа за лицето
Поради антиоксидантния си ефект розмаринът често се използва в козметични продукти за зряла кожа. Но тъй като има и антибактериален ефект, той помага за успокояване на замърсената или склонна към омазняване кожа.

Грижа за кожата
Розмаринът също е популярна съставка в сапуни, душ гелове и ексфолианти. Това е така, поради две причини. Първо: предпазва горния слой на кожата от изсушаване и второ: има неповторим свеж средиземноморски аромат.

Тъй като розмаринът стимулира метаболизма на кожата, се смята, че предотвратява и целулита. Вие пробвали ли сте антицелулитни продукти с тази билка? Ако да, споделете има ли ефект. Също така често се включва в кремове за ръце като овлажнител.

Грижа за косата
Розмаринът е незаменим и в областта на грижата за косата в натуралната козметика. Той стимулира космените фоликули и по този начин насърчава растежа на косата. Ето защо често се включва в укрепващите скалпа шампоани. Ако наистина искате да засилите растежа на косата си, опитайте следния трик. Масажирайте малко масло от розмарин директно в скалпа, оставете го да действа за кратко време и след това го измийте обилно с шампоан, в чиито състав отново присъства билката. Истински бустер за косата и без никакви химикали.

Етерично масло също може да се получи от розмарин. Ароматът му има ободряващ ефект и подпомага кръвообращението. Този ефект се използва например в различни масажни масла или кремове за кожа за отпускане на мускулите.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like