Полезно и интересно

споделено от Любомира

TikTok мания

В последно време навсякъде в социалните мрежи срещам клипчета от приложението TikTok. Интересното е, че не само подрастващи публикуват подобни видеа, но и по-зрели хора. Това ме навежда на мисълта, че вече има нова мания в онлайн пространството.

Първо трябва да отбележим, че TikTok стартира като китайска социална мрежа, но поради големия интерес променя името и съответно териториите си на разпространение. Така приложението постепенно се превърна в нова интернет култура, която е царството на меметата, забавните видеа, липсинг и, разбира се, креативността.

Тъй като TikTok има хиляди опции, които позволяват създаденото аудио-визуално произведение да бъде споделяно в редица други социални мрежи, предизвика фурор и способства за бързото му разпространение. През първото тримесечие на 2020 г. приложението генерира най-много изтегляния от всяко приложение досега, генерирайки повече от 315 милиона инсталации в App Store и Google Play.

Знаем ли всъщност колко хора в световен мащаб използват TikTok? Оказа се, че вече са достигнали до 2 млрд. изтегляния. А тези данни са валидни само пет месеца след достигането на 1,5 млрд. Следователно определено си струва да подчертаем големия скок на TikTok, който се превръща и в глобален феномен. Според различни проучвания Индия представлява 611 милиона от потребителите на приложението – повече от 30% от общата сума, следвана от Китай със 196,6 милиона и САЩ със 165 милиона.

Тези цифри, разбира се, провокират много предприемачи, бизнесмени и хора от музикалната индустрия, които искат да присвоят част от TikTok. Така те ще го превърнат в още по-значителен генератор на парични постъпления. Започна да се говори и за уреждане на авторки права и всякакви други правни въпроси.

Въпреки че за някои иновативните приложения са бизнес, то за други са истинска наслада. Именно затова за момента TikTok е толкова популярен, а пък и в периода на изолация се превърна в пристан на забавление и почивка. Дали заради времето, дали заради идеите, или пък нещо друго – манията онлайн е налице.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like