Полезно и интересно

споделено от Любомира

Зимата може да бъде смъртоносна

Освен студа, кишата и мрачното време зимата има още едно много лошо качество и това е димът от печките. Не само, че дрехите съхнат по пет дни на простора, ами и се вмирисват от ужасния дим, които се носи из цяла България през зимата.

Юни месец, а аз подхванах темата за зимата и печките. Въсъщност бях провокирана от една статия, на която попаднах. През 1952 г. в Лондон смог убива 12 000 души. На експертите им отнема над 60 години, за да разгадаят причината за този смъртоносен смог. Причината се оказва не особено мистериозна, заради ледения циклон, който надвсва над Лондон, кара хората да запалят печките си, които горяли главно на въглища, в този ден пък нямало никакъв вятър, а антициклонът пречил на навлизането на свеж въздух,а това направило смогът много гъст. И така, въглищата са главната причина за смъртта на тези хора. Не мога да съдя или да виня никго за това на какво да се отоплява, не всички имат възможност да се отполяват на ток, но за въглищата знаем, че са изключителни замърсители на въздуха, в 21-ви век сякаш не е редно да се случват подобни неща. Има пре достатъчно институции, които бих могли да осигурят на хората в нужда пари за отопление. Освен това, те са не само замърсители на въздуха, но и като цяло не знам как им се занимава на хората да се цапт с тези въглища, после да си почистват и печките от саждите, които са ужасни. Данъците се вдигат за старите автомобили, които замърсяват въздуха, а с въглищата все още нищо. Живея в квартал, който се състои основно от къщи и възрастни хора и честно казано положението е трагично. Толкова е тежък въздуха, че чак се задушаваш и ти сълзят очите.

Надявам се тази зима да не е точно така, да се вземат някакви мерки срещу отоплението на въглища. А през това вереме аз ще се любувам на топлото лято и на лъчите на слънцето.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like