Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

7 трика как да направим чая по-полезен за тялото ни

В хладния преход между есента и зимата е добре да знаем как да се предпазваме от простуда и грип. Най-разпространен метод за това е да пием превантивно и след като усетим първите симптоми (умора или дращене в гърлото) чайове. Кой чай обаче действа добре на цялото ни тяло? Обикновено казват, че това е билковият чай. Аз пък твърдя, че има няколко трика, с които любимите чайове, били те и плодови, могат да станат по-полезни.

Трик 1: Добавете в чая си лъжица мед. Това всеки го знае, но рядко го прави. Освен, че меда е по-полезна от захарта, тя има уникален натурален произход и повишава имунитета на организма. Не забравяйте обаче, че мед не трябва да се дава в големи количества на малки деца и изобщо да не се предлага на деца под 3 годинки.

Трик 2: Мента. И това ви е известно, макар да не знаете точно защо. Ще ви кажа: ментата съдържа ментол, което я прави естествен декогестант. Приемането й успокоява при възпалено гърло и кашлица, защото подпомага разпадането на слуз и секрети. Така че смело я добавяйте към чайовете си свежа и зелена или си направете само чай от мента.

Трик 3: Лимон. Той съдържа много витамин С и допринася за поддържането на организма силен и здрав.

Трик 4: Канела. Сигурна ли съм? И още как. Много хора се събуждат с подут корем. Канелата подпомага детоксикацията на тялото и затова е добре да сложим стръкче от нея в чая си сутрин. Тя се препоръчва тъкмо за стомашни подувания и за поддържане на добър метаболизъм.

Трик 5: Джинджифил. Това е растението, което помага при стомашни проблеми, газове и гадене. Поради благотворното действие за облекчаване на гаденето на много бременни се препоръчва да пият джинджифилова лимонада. Джинджифилът може да се добави към чая или да се направи чай изцяло от него.

tea with garlic

Трик 6: Чесън. В чая???? ДА. Точно така. Учени от болница Мемориал в Роут айлънт установяват, че чесънът има много добро действие, за да предпазва от сърдечни проблеми. От всичките  му свойства най-значима е способността да съдейства за намаляване на кръвното налягане. Той обаче трябва да се добави в чая в процеса на кипене, за да се постигне добър вкус, а не след това, тъй като резултатът е отвратителен. Една скилитка във вода за 2-3 чаши е достатъчна.

Трик 7: Карамфил. Освен че има чудесен аромат, това е подправката, която спомага при ставни възпаления. Добавете няколко пъпки карамфил в чая си и гледайте как магията се случва.

Ако някой знае за други прекрасни добавки към чайове, които се отразяват благотворно на тялото, нека се чувства свободен да ги сподели.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like