Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Коя чакра за какво отговаря

chacrasСпоред източните учения енергията на тялото е съсредоточена в седем чакри. Всъщност, в тялото на човека има стотици чакри, те са точки при акупунктурата, но са изведени седем главни, в които биоенергията се завихря. Ако трябва да съм по-конкретна чакрите образно казано са енергийни колела.

Когато се говори за чакри не трябва да се мисли за тях като за физическа структура или област на тялото. В източното учение чакрата е нещо подобно на чувствата и емоциите и както те диктуват нашето физическо състояние, така и нарушението в чакрите може да породи телесен дискомфорт.

Ето за кои дейности отговарят тези енергийни колела: долните чакри, тъй като са по-близо до земята, се смята, че отговарят за движението, действието, оцеляването – т.е. свързани са с по-практическите аспекти в живота. Горните пък на ментално ниво контролират нашите мисли, желания, потребности. Седем са главни области в нашето физическо и психично здраве, за които има изведени чакри:

1. Най-ниско е Оцеляване – представена най-често в червен цвят. Нейните елементи са земя, влияе се от гравитацията.

2. Сексуалността – представена в оранжево. Елементи: вода, полярност.

3. Силата – тя е в областта на слънчевия сплит. Представена в жълто. Елемент огън, действие – горене.

4. Любов – на нивото на сърцето – Елемент въздух. Носи равновесие. Цвят: зелен.

5. Общуване – на нивото на гласните струни. Това е гласа, произвежда вибрации. Обозначена е със син цвят.

6. Интуиция – най-често представяне в тъмно синьо. Чакрата е на челото. Нейните елементи са светлина, светене.

7. Последна и най-нависоко е Познание. Тя е като ореол над главата. В някои други учения се казва, че по този начин се осъществява връзката с вселенското познание. Представена е в лилав цвят . Елементите й са мисъл, съзнание.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like