Полезно и интересно

споделено от Любомира

Онлайн подводни камъни

Facebook се превърна в неразделна част от живота за повечето от нас. Благодарение на социалната мрежа влизаме в контакт с приятели, с които нямаме възможност да се виждаме често. Споделяме снимки, музика и интереси. Научаваме за световни събития и се смеем на забавни видеоклипове. Накратко социалната мрежа има подходящото съдържание за всеки. Тя успява не само да ни задържи, но и да ни информира, забавлява и вдъхновява да споделяме мнението си по за всичко.

Но въпреки всички тези предимства, Facebook притежава и няколко подводни камъка за своите потребители. Особено когато професионалните и личните контакти се смесват и границите между „двата свята“ стават все по-размити, нещата могат да станат доста сложни за нас.

Например ако сме търсили нова работа и сме били поканени на интервю, това е страхотна новина. След първоначалната еуфория обаче трябва отново да се концентрираме върху най-важното – а именно подготовката за интервюто. Това включва не само формулирането на ценови очаквания, силни и слаби страни, но и внимателен поглед върху социалните мрежи. Изненадахте ли се?

Вече не е тайна, че работодателите „проучват“ своите потенциални служители в Интернет и многократно се натъкват на някоя злепоставяща снимка или пък неуместен статус. Ако искаме да избегнем подобна неудобна ситуация, имаме два начина да го направим.

Първият е да редактираме настройките за поверителност на профила си. Така хората, които не са във френд листа ни, ще виждат само основната информация.

Хубаво е също да прегледаме публичните си снимки и да изтрием всичко, което не е предназначено за широката аудитория.

Профилът във Facebook може също да бъде изключен от резултатите от търсенето с Google чрез определени настройки за поверителност. В крайна сметка обаче това има смисъл само ако не се появяваме в социалната мрежа с истинското си име.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like