Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Полезна или вредна е мускулната треска

Всъщност няма общоприето схващане по темата. Мускулната треска може да бъде както полезна, така и вредна в зависимост от причините за появата й. За какво става дума всъщност?

Най-разпространената теория за поява на мускулна треска до скоро беше т.нар. млечна киселина, която се образува при разкъсването на мускулите и не се разнася веднага из тялото. По-новите теории по-скоро отхвърлят тази теза, защото се оказва, че млечната кисели всъщност се разсейва сравнително бързо, докато болката в мускулите продължава средно от 24 до 90 часа. Новите изследвания сочат, че виновници за мускулната треска са по-скоро микроразкъсванията в мускулите, чието пълно възстановяване отнема повече време.

fit-girl

Коя мускулна треска е полезна?

Една нормална тренировка продължава средно от 30 до 100 мин. За това време спокойно можем да натоварим определена мускулна група в тялото си с цел споменатите микроразкъсвания. Те са полезни и желани за трениращите хора. Именно тяхното последвало възстановяване води до нарастване на мускула и оформянето му или иначе казано без болка няма как да стигнете до желания резултат. Най-голям шанс да получите мускулна треска е с по-силови упражнения, които редувате с по-интензивни – например тичане с рязка смяна на наклона. Втора опция е да натоварвате тялото си по начин, към който не е привикнало. Ако спазвате даден фитнес режим месеци наред, с първото тичане в парка, тренировка по плуване или дори размяна на уредите в залата, има голям шанс да усетите мускулна треска на следващия ден. И това е добра, защото развивате тялото си мнгостранно.

Коя мускулна треска е вредна?

Тази, която не води до развитие на мускулите, а до травми. Получава се при твърде голямо и продължително физическо натоварване, липса на почивки и надценяване на възможностите. Полезната мускулна треска се усеща, когато напрегнете мускулите си и усещате напрежение в по-голяма площ. Когато свикнете с него, е дори приятно и желано усещане. Вредната мускулна треска обаче ви тормози болезнено, постоянно и на точно определено място. Болката е остра и дори сковаваща. Не ви дава сила и енергия, а ви приковава към леглото.

Това е. Надявам се, че съм била полезна по темата 🙂

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like