Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Какво не знаем за годжи бери

В последно време голяма популярност набраха т.нар. суперхрани. Сред тях най-разпространени са екстравагантните чия, киноа, амарант, спирулина и т.н., както и сините боровинки, какаото, годжи бери и др. На мен ми се иска обаче да се спра по-подробно върху последното, защото сред изброените то сякаш е най-неприятно на вкус. Нека открием защо…

urlВсъщност годжи бери е сушен плод, който расте в Югоизточна Европа и в Азия, въпреки че често му се преписва хималайски произход. На цвят е ярко оранжево и елепсовидно като форма. Годжи берито се консумира под формата на сурово или сушено растение. Може да се използват и само семената му, да се слага в пюрета, да се запарва с чай и т.н. Въпреки че вкусът му е трапчив и дори нагарчащ, то е все по-търсено на пазара от хора, които ценят качествената храна. Чувала съм между другото, че ако се накисне, за да набъбне, този горчив вкус се тушира донякъде.

Какви са ползите от годжи бери? Оказва се, че то е много богато на витамин А, като съдържанието му на витамин С също не е никак малко. Основните минерали, които се съдържат в тези плодчета, са желязо, цинк, селен, калции и калий. Всички те са жизнено важни за нормалното функциониране на тялото ни и обикновено не си ги набавяме в достатъчни дози.

На практика не са извършени достатъчно лабораторни изследвания, които да докажат неоспоримо ползите от консумирането на годжи бери, но се смята, че то може да предотврати растежа на ракови клетка, да понижи нивото на холестерола, да укрепне имунната система и да се бори успешно със свободните радикали в тялото. Препоръчителната му доза е от 10 до 30 гр. дневно. Може би си струва да преглътнем горчивата нотка за сметка на ползите за здравето ни. Как мислите?

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like