Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Кои храни отбягвахме преди, а сега не можем без тях?

Няколко са нещата на този свят, без които не можем да функционираме – сън, кислород, вода и храна. Без всичко останало все някак си ще оцелеем, но без едно от тези условия, не бихме могли. Интересното е, че сред тях с храната можем да експериментираме най-много и да разнообразяваме. Обръщали ли сте внимание на собствените си хранителни навици? Аз да и забелязах, че те постоянно се променят. Сещам се за някои видове храни, които лично на мен някога ми се струваха съмнителни, но в днешен контекст, едва ли бих се лишила от някоя от тях.

4f3aad734a2b3.image

Черен шоколад. Харесвах млечния, с пълнеж, с ядки или какъвто и да е – важното беше да е шоколад. Тъмният ми горчеше и го отбягвах, докато в един момент не се насилих да го пробвам. Свикнах с вкуса му и понастоящем всички останали са ми прекалено сладки.

Пълнозърнест хляб. Някога ми се струваше твърде скъп, твърде малък и безвкусен. След това осъзнах, че грамажът му е почти същият като на белия с тази разлика, че не е толкова бухнал и са ми достатъчни две филийки, за да се нахраня.

Броколи. Зелени, странни и безвкусни. Да, ама не! Дълго време броколи бях виждала само по телевизията и на картинка, а сега ги обожавам. И не говоря за самите броколчета, а също и за кочана им. Пробвали ли сте да го хапнете суров и обелен? Страхотен е, нещо средно между зеле и краставица. Понякога си мисля, че именно той е най-вкусната част на целия корен.

Сурови ядки. И аз като вас си падах по печените фастъчета, бадемчета, лешничета и т.н. След това разбрах колко много от полезните качества на ядките се губят от топлинната обработка, започнах да хапвам повече сурови. Усладиха ми се и всъщност установих, че с тях се засищам много по-бързо.

Вие сещате ли се за още някоя здравословна вкусотия, с която да допълним списъка?

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like