Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Да боядисаме яйцата си с естествени бои

Наближава Великден, наближава и моментът да се приготвим за Великденските празници. А какво правим традиционно в този ден от годината? Боядисваме яйца, разбира се… Всички ние го правим, забавляваме се с боите и накрая се наслаждаваме на красивите си произведения на изкуството. Има обаче един сценарий, с който съм сигурна, че всички сме се сблъсквали – варим яйцата, някое от тях леко се пуква, ние не забелязваме и накрая като се сборим с него и го обелим, виждаме, че отвътре целият му белтък се е оцветил. Да чукнем на дърво до сега не съм имала проблеми с тези бои, но все и мисля, ами ако не са безвредни, какво правим тогава?

heritage-breeds-lay-naturally-hued-eggsТогава боядисваме с естествени бои! Така, признавам си, че не съм го правила до сега, но за всяко нещо си има първи път, нали 😉 Знам, че яйцата, оцветени “по импровизиран начин” не са толкова естествени и наситени, но пък тази година съм решила да опитам, защото откривам красотата и в по-семплия дизайн. Взела съм си все пак пакетче купешка боя, но ще я използвам само в краен случаи. Спряла съм се на няколко основни цвята, които възнамерявам да изпробвам.

За червена боя ще сваря обелки от червен лук и малко оцет и сол. За оранжева ще направя същото с обелки от кромид лук. Светло синьо прочетох, че се постига като се свари нарязано червено зели, а за зелено се използва спанак и вода. Това са една малка част от примерите, на които аз съм се спряла с чисто експериментални цели. Общо взето, като се зачетох по темата, се оказва, че може да се използват почти всякакви материали за боядисване на яйца – боровинки, нар, черупки от орехи, обелки от лимон и портокал, червено цвекло, кафе, черен чай и т.н. Полето за творчество е необятно, остава само да се въоръжим с вдъхновение и търпение!

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like