Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Защо да не кръстосваме краката си?

Отколешен женски навик е да кръстосваме краката си, но замисля ли сте се доколко и дали е полезно това? Всъщност не се сещам за нито една позитивна страна на тази поза. Защо тогава я практикуваме? Защото е удобна, защото виждаме как множество известни жени го правят по телевизията и още от малки копираме чуждото поведение. Заставаме с кръстосани крака, защото така се чувстваме по-комфортно, когато сме с къса пола и.

Въпросът е защо да спрем и как точно си вредим, сядайки така?

crossed_legs_venous_disease_vein_blog_May09Първо, предполагам, неминуемо сте усетили, че кръстосването на краката спира кръвообръщението ви. Долният крак изтръпва, защото горният го притиска. Не е никак приятно и не знам защо си го причиняваме умишлено. Освен това, качвайки крак върху крак, променяме стойката си. Да, може би не звучи страшно, но всъщност е, защото разпределяме изключително неравномерно собствената си тежест, изнасяйки я към едната страна на таза. Ако в допълнение към това полюшваме и горния си крак, неблагоприятният ефект се усилва.

Замисля ли сте се също така каква е цялостната стойка на тялото ви, когато седите с кръстосани крака? Гърбът се прегърбва, раменете падат надолу, а шията се извива напред. Това създава условия за болки в гръбнака и врата, които така или иначе всеки от нас е изпитвал, но се стреми да намали.

И само още една вметка по темата. Изследвана на харвардския професор Ейми Къди е показало, че позите на свиване и смаляване на тялото, към които попада кръстосването на краката, могат да ни накарат да се чувстваме по-неуверени. Докато тези, при които “уголемяваме” тялото си или т.нар. властови пози, ни накарат да се чувствате по-силни.

След всичко казано дотук искрено се надявам, че следващия път, когато понечите да скръстите крака, ще се замислите и няма да го направите.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like