Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Лятото или зимата ядем повече?

Лятото си замина, идва есента…

А с новия сезон появяват ли се и новите хранителни навици? Далеч сме още от зимата (да се надяваме), но усетихте ли вече някаква промяна в апетита си и храната, която поемата? Есента и зимата се определят като сезоните, в които уж хапваме повечко, защото тялото ни трупна мазнини, които да ни топлят през студените предстоящи вечери.

Дали е така наистина? Може би, да. Много хора споделят, че зимата качват килограми, които след това свалят през лятото. Защо обаче се получава така? Първо, защото когато е по-студено, водим и по-застоял начина на живот. Лятото прекарваме повече време навън и най-малкото повече ходим пеша. Това на една страна. По-важното според мен е, че през слънчевите топли дни пием повече вода и повече течности. Така стомасите ни се засищат и не изпитваме голям глад понеже сме „надути”. Обратното, колкото по-хладно става, толкова по-малко намаля приемът ни на вода. Оттам започваме да се чувстваме по-гладни, защото стомахът ни не е пълен дори с течности.

food

Опитайте се с настъпването първо на есента, а после и на зимата да пиете повече чай например. Той е полезен и хидратиращ. Така няма да се чувствате толкова гладни и следователно няма да приемате и много тежка за усвояване храна.

На още едно нещо искам да обърна внимание. Колкото по-студено става, толкова повече енергия му е нужна на тялото ни, за да се стопли и особено когато треперим. Кой знае, това може дори да ни помогне на свалим 1-2 килограма през зимата вместо да качваме. Възможно е.

И накрая искам да наблегна на следното: Не гладувайте, не преяждайте и не спирайте да приемайте течности дори когато се чувствате достатъчно хидратирани. Ключът винаги е в равновесието.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like