Полезно и интересно

споделено от Любомира

Портокалов сок или вода преди закуска?

Правилната диета в смисъла на здравословно хранене е важна за всеки човек от всяка възраст. Има правила, които трябва да се спазват, за да се поддържат добри нива на кръвна захар, да се храносмила лесно храната и да се приема нужната доза полезни вещества.

Вода
В тази връзка всички знаем за положителните качества на чаша топла вода преди хранене. Тя спомага за по-лесната преработка на храните, за урегулиране на апетита и също за детокс. Аз обикновено я пия с няколко капки лимон за вкус и определено ми се отразява положително.

Фреш
Но попаднах на ново проучване на американски учени, според което и чаша прясно изцеден портокалов сок върши чудеса. Тук трябва да подчертая сериозно, че не трябва да се бърка с портокалов сок или бутилирана напитка, защото тя съдържа изкуствени захари. А тялото ни е много умно, веднага ги усеща и реагира негативно – чрез мигновено високо покачване на кръвната захар.

Според учените, ако денят започне с чаша прясно изцеден сок от портокал, то обядът и вечерята няма да са толкова обилни. Причината е, че организмът няма да усеща нужда от прием на прекалено много калории. А това се дължи на факта, че фрешът съдържа флавоноиди. Те от своя страна забавят храносмилането и регулират усвояването на захарта.

Съвет
Който и вариант да изберете за старт на деня си, не забравяйте да спазвате и основните правила на хранене. Винаги започвайте със зеленчук, после преминете към основно и въглехидрати, накрая завършете със сладкото. Плод е добре да консумирате около 30 мин. преди хранене или самостоятелно 2 часа след като сте обядвали или вечеряли.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like