Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Супер храна ли е киселото мляко на Лакрима?

Кои суперхрани познавате? А знаете ли точно кои са определяни като такива?

Преди няколко години беше, когато ненадейна здравословната вълна започна да набира популярност у нас. По личните ми наблюдения първата супер храна, около която се вдигна много шум, беше чията (нар. още чиа). Това са малки тъмни семенца, които имат много богата хранителна стойност. Отглеждат се основно в териториите на Мексико и други американски територии.

След това популярност започнаха да набират други семена от рода на киноа, амарант, лимец и т.н. Повече популярност получиха годжиберито, спирулината и какви ли не други странни и непознати за мнозина от нас храни.

yogurtА всъщност знаете ли, че има няколко суперхрани, които са характерни за българския район? Сините боровинки попадат в тази категория, както и българското кисело мляко (аз много обичам това на Лакрима). Медът също е типична за България супер храна. Вероятно се питате кое превръща тези три храни в толкова прехвалени. Всъщност, за да отговаря на понятието „супер“, един продукт чисто и просто трябва да отговаря на следните изисквания:

1)    Да е натурален и органичен т.е. да не е минал през някакви преработки, допълнителни овкусявания и други външни процедури;
2)    Да има богата хранителна стойност в сравнително малък обем;
3)    Да се усвоява лесно от тялото и да е полезен;
4)    Да дава допълнителни ползи, които трудно се набавят от други храни.

Да вземем за пример киселото мляко, което ви споменах. Знаем, че то е типично български продукт, чиято история се простира хилядолетия назад в миналото. Според мен консумацията на кисело мляко е тайната на дълголетието. Спомням си, че веднъж разглеждах една малка книжка за диети и там беше написано кои са най-възрастните дълголетници в историята на човечеството и какви са били те по професия. Ще се изненадате ли, ако ви кажа, че повече от поливаната сред тях са били овчари… А предимно какво консумират овчарите? Кисело и прясно мляко, както и много плодове и зеленчуци. Аз предпочитам киселото пред прясното мляко, защото се отразява по-добре на организма ми. Ако се вгледате в хранителния му състав, ще видите, че съдържанието на една кофичка е доста разнообразно – има и въглехидрати, и мазнини и протеини. Освен това то е източник на калций, магнезий, рибофлавин, витамин B6 и B12. Тази храна е засищаща, вкусна и полезна. Патента на киселото мляко освен това е български и признат на световно ниво. Що се отнася до млеката, които се предлагат на нашия пазар в момента, ще си позволя да ви препоръчвам това на Лакрима. Много го харесвам и ми е сред любимите.

Сега да хвърлим поглед към боровинките. Надявам се, че сте опитвали горските такива. У нас растат на сравнително висока надморска височина и се срещат основно в Стара планина и по Родопите. Зреят към края на юли и през август и едно от най-любимите ми неща на света е, когато съм на планина да намеря някоя полянка с узрели сини боровинки и с часове да си седя, да ям и да се наслаждавам на пейзажа. Иначе боровинките са също така много силен антиоксидант и спомагат за предотвратяването на различни здравословни проблеми. Спомагат например за понижаване нивото на холестерола и кръвната захар, като това ги превръща в ценен помощник в борбата със сърдечно-съдовите проблеми.
Що се отнася до меда, той е много полезен, стига да знаеш как да го консумираш. Относно консумацията му от деца, препоръчвам ви първо да се консултирате с педиатър на каква възраст е добре малчуганите да започнат да ядат мед, защото той е силен алерген. Ако оставим това настрани, фактите показват също, че той е храна №1, която не се разваля. Медът просто се захаросва, но този процес е лесно обратим. Макар да е доста различен на вид и вкус от боровинките, също е силен антиоксидант. Съдържа редица полезни аминокиселини и витамини, като в състава му преобладават В1, В2, В3, В6, K, C, E, А и Р. А не препоръчват ли и личните лекари при сезонни грипове и настинки да пием точно много чайове с мед и лимон? За това си има причина. Въпросната супер храна има много благоприятно въздействие върху възпалено гърло или кашлица.

Спирам дотук с темата за българските супер храни. Ако вие се сещате за още някоя, ще се радвам да продължим темата заедно.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like