Полезно и интересно

споделено от Любомира

Здраве от Аюрведа (част 2)

Здравейте, приятели! В един от най-хубавите месеци – на любовта и на виното, ние си говорим отново за здраве. В предния си блог започнах темата за Аюрведа. Бях силно впечатлена от откритото за същността на древната медицина и споделих с вас част от няколко прости правила за здраве и щастие. Сега ще продължа с останалите.

Отново ще наблегна на съветите за храненето. Според Аюрведа салатите са сред ястията, които задължително трябва да присъстват в дневното ни меню. Препоръчително е обаче, да ги подправяме с растителни масла, зехтин или студено пресовано ленено олио.

Когато приготвяме храната, трябва да слагаме сол или захар, след като сме свалили ястието от огъня. Също е препоръчително да не подлагаме на термична обработка лимонов сок или мед. Причината е, че стават токсични и могат да повлияят негативно върху мембраните на клетките в тялото ни.

Хубаво е да приемаме и по-течна храна, например супи или сосове. Те ни се отразяват по-добре, а и са по-лесни за обработка от организма ни. Твърде пикантните сосове обаче, като соеви или доматени трябва да приемаме в ограничени количества или да избягваме напълно.

Хранителният режим също е много важен за воденето на здравословен начин на живот. Препоръчително е да се храним по три пъти на ден, като целта е да не преяждаме. Хубаво е закуската да включва предимно плодове. Обядът може да бъде от бобени култури, а към вечерята да включим свежа салата от сезонни зеленчуци или леки супички.

Също така може да изберем един ден от седмицата, в който да постим. Може да приемаме само вода, фрешове от плодове или от зеленчуци.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like