Полезно и интересно

споделено от Любомира

Здраве от Аюрведа (част 1)

Чували ли сте за Аюрведа? Открих информация, че това е първата позната медицина на човечеството. Интересно, нали? Смята се още, че е възникнала в Индия и представлява система за дълъг живот, изпълнен със здраве и щастие.

Аюрведа оказва влияние върху древните практики на лечение из целия свят. Методите на екзотичната медицина се приемат постепенно в Тибет, Персия, Египет, Китай, Рим, Древна Гърция.

Едно от най-интересните неща, които прочетох за нея обаче и което днес звучи малко шокиращо е, че още преди хиляди години, аюрведите са оперирали очи и са присаждали органи. Признавам, че Аюрведа привлече вниманието ни и потърсих още информация за нея. Сега няма да отделям толкова голямо внимание на науката, но искам да споделя с вас няколко прости правила за здраве, повлияни от нея.

Например не трябва да смесване в едно хранене много и различни храни, защото ще се усвоят по-трудно от организма и постепенно ще доведат до образуването на наднормено тегло.

Друг съвет е, че трябва да избягваме да пие вода поне един час преди или след хранене. Причината е, че така забавяме храносмилането и е много вероятно да почувстваме тежест и дискомфорт. В ограничени количества може да се пие минерална вода по време на самото хранене.

На трапезата си може също да поканим билково разнообразие под формата на чайове от невен, лайка, жълт кантарион, коприва и други.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like