Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Полезният или вреден АСПАРТАМ

aspartameМного приказки се изприказваха по темата, много дебати се проведоха, много сложен стана въпросът.

Всеки се старае да се храни здравословно или най-малкото – диетично. Следите теглото си, опитвате се да прецените кога тялото ви има нужда от пречистване от вредните токсини, четете полезни съвети по темата от сайтове и форуми. Тъкмо там сте срещнали и мнения, че Аспартамът е вреден и опасен и: “О, Боже мой, някой се е опитва да убие всички ни! Световната конспирация: с Аспартам искат да заличат човечеството!”. Хич да не ви е смешно, и такива работи съм чела.

Дотук с уводната част. По същество Аспартамът е подсладител, който е 180 пъти по-сладък от захарта, но за сметка на това много, много по-нискокалоричен. Използва се масово в производството на дъвки, сладки изделия без захар, прочутата ни газирана напитка Кока-Кола и други. Одобрен е от Европейската Агенция по безопасност на храните. Кодът му е Е951.

Съмнения около Аспартама тръгват след неизвестни от къде и кого проведени проучвания, които твърдят, че наличието на основната му съставка фенилаланин може да се окаже фактор за образуването на мозъчни тумори. Други, отново неясни твърдения сочат, че Аспартамът оказва въздействие върху мозъчната дейност (предизвиква замайване, главоболие, умора, гадене), но не е ясно дали може да доведе до появата на фаталните клетки. Единственото назовано в мрежата (на което аз попаднах) изследване е на италианската фонадация Ramazzini, която успява да докаже, че продължителното използване на Аспартам може да доведе до рак на лимфната тъкан и левкимия. Но никъде не се споменава колко продължително трябва да бъде това използване, така че все още се водят спорове и дебати.

Моите наблюдения в мрежата и реалния свят обаче показват, че за много храни се изписва какво ли не и как не е добре да ги консумираме. Включително наскоро четох, че и киселото мляко не удължавало живота, каквото досега си мислехме, а увреждало храносмилателната система. Освен това познавам много хора, които постоянно пият Кола, Фанта и други напитки, а нищо им няма, за сметка на мои познати, които уж водят изключително здравословен начин на живот, но за съжаление не успяха да се опазят от неприятни заболявания, включително и рак.

Мнението ми е, че всеки човек има строго индивидуален организъм. Някои са податливи към едно, други към друго. Никога няма гаранция от какво ще заболеете и от какво ще се излекувате. Така че, ако прецените, консумирайте тези или други продукти без страх, но умерено. Аз съм привърженик на онази приказка, която казва, че ако ви е писано да се удавите, няма да ви затрие Аспартам… така де! 🙂

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like