Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Защо да не мием ръцете си твърде често?

Всеки знае, че личната хигиена е от първостепенно значение. Важно е да правим най-елементарни неща, като това да си мием ръцете преди хранене, след като сме се прибрали у дома, след като сме галили животинка на улицата или сред природата, след като сме почиствали, преди да готвим или друго.

Много хора обаче развиват мания към поддържането на добра хигиена. Те използват дезинфектанти за ръце след като са докоснали вещ или предмет дори от личното им обкръжение, след като са се здрависали с някого, след като са използвали пари.

hand_washДо известна степен възгледите им са правилни – върху всяка вещ, особено чужда и на открито, са полепнали десетки и повече микроби, но прекомерното миене на ръце, или изобщо тяхното почистване, не е от най-полезните неща.

Миенето със сапун или използването на друго средство снема повърхностното замърсяване. Злоупотребата с препрати обаче започва да отнема от най-горния слой на епидермиса, в резултат на което започва да се чувства изпъване на кожата, а след известно време и повишена чувствителност. В един момент дори и болка. Усещането е много специфично и е знак, че трябва да се спре с това. В противен случай може да се развие дерматит и ще трябва да се използват медикаменти под формата на различни кремове.

Като цяло ръцете са създадени, за да са в пряк досег с външната среда – с тях държим вещи и си служим в ежедневната ни дейност. Нормално е по тях да полепват прах, бактерии и други. Достатъчно обаче е да се вземат мерките, които споменах още в първия абзац.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like