Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Защото трябва да слушаме тялото си

Тялото ни е изключително добре развит механизъм, който винаги ни сигнализира, когато нещо не е наред с него и процесите, които се извършват. Поради редица причини обаче – консуматорство, зависимости от определени храни и напитки и др., ние често не обръщаме внимание на сигналите, които ни подава.

Така на пример, когато ни се прияде салата, тялото ни най-вероятно има нужда да си набави определени витамини, червеното месо поддържа хемоглобина в здравословни граници, а рибата е богат източник на Омега-3.

Когато тялото ни започне да се променя без съществена причина, то тогава трябва да вземем необходимите мерки, да се изследваме, за да установим причината. Наднорменото тегло, на пример, може да бъде причинено от редица заболявания, различни от лакомията и липсата на движение. Примери за това са хормонални нарушения, инсулинова резистентност и много други.

Оказва се, че от инсулинова резистентност страдат голям процент от хората. Това е състояние, при което инсулиновите рецептори в клетките привикват към произведените количества инсулин, провокиран от непрекъснатите големи количества въглехидрати и захари. Колкото по-големи количества инсулин произвежда панкреасът, толкова по-устойчиви стават клетките на неговото влияние.

Хората, които страдат от инсулинова резистентност често са с наднормено тегло, а отслабването е почти невъзможно. Диагностицирането на заболяването се осъществява със специален кръвен тест, а лечението е комбинация между медикаменти и режим на хранене, който изключва въглехидратите.

Слушайте тялото си, защото то винаги ви подсказва какво не е наред с него и от какво има нужда!

Много е важно да не се преминава към самолечение, а при съмнение да се посети лекар и да се следват указанията на специалистите!

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like