Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Млечен шоколад – до колко години да дам на детето?

Всеки родител носи отговорност за здравето на собственото си дете и преценява как да се грижи за него. Това включва научаването на режимни моменти и привикване към определен начин на хранене. Като цяло има няколко типа храни, с които е добре да се внимава през първите години.

Такива са мед, ягоди, кайсии, праскови, шоколад, бил той млечен шоколад или друг, ядки, бира и подобни. Тези храни са забранени за деца под 3-годишна възраст и е добре майките да се съобразяват с това ограничение.

Медът е алерген, тъй като е животински продукт, получен от полените на цветни растения.

Ягодите, прасковите и кайсиите са храни, покрити с мъх. Ягодите носят и ситни семенца, които могат да подразнят хранопровода и чувствителния детски стомах. Организмът реагира със стомашно разстройство, обрив.

Тук отварям скоба, че е необходимо да се внимава и с морските храни (оставете детето да порасне малко, преди да му давате раци, калмари, миди или други) и с яйцата. Детето може да не е алергично, но нищо не ви коства да включите такива в менюто му в по-късен етап и по-малко.

Темата за шоколада е обширна и от край време е обект на ред дискусии сред майките в различни форуми. Някои твърдят, че детето не може да се опази от млечен шоколад и за това е добре да му се даде, за да не му стане нещо! И действително, че на един голям процент от децата шоколадът не причинява никаква вреда. На върха на бебешката лъжичка, само да си близне, звучи като нещо несъществено и безопасно. Все пак това е шоколад, а не отрова. Пък и всички у дома си хапват и е нормално детето да вижда и да протяга ръка към лакомството.

Curious cute kid girl eating dark chocolate and looking fun

Да де, ама не е точно така. Замислете се, че не случайно има детски (киндер) шоколади и не случайно се говори за Качество за деца. Всъщност шоколадът съдържа прекалено големи количества захар, които надхвърлят няколкократно нормалната дневна дажба. Освен това в него се съдържа и какаово масло, богато на мазнини. Ако на детето се дава шоколад, той може да доведе до надвишаване на нивото на захарта в организма, което пък ще предизвика хиперактовност, превъзбуденост. Други последствия в ранната възраст са тегло над нормата, проблеми със зъбите и липса на апетит и желание да яде полезни неща. Опитайте да накарате детето си да си изяде зелето или броколите или пък пюрето от грах, след като веднъж вече сте дали шоколад. Би било груба грешка.

Оставете малкото да порасне достатъчно преди да му дадете от кафявото лакомство, при това давайте само детски млечен шоколад. Превърнете десерта в награда за добро поведение и контролирайте дневния прием, обяснявайки му защо и как. Когато е по-голямо, то по-лесно ще разбере.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like