Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Здравословната японска кухня

В наши дни става все по-лесно да опитаме от разнообразните световни кухни. Това става възможно благодарение на появата на традиционни мексикански, индийски, китайски или друг тип ресторанти. В стремежа си да открием разнообразието обаче не винаги се натъкване на здравословна храна. Някои кухни поначало се отдалечени от това понятие.

17-miso-soup2Японската кухня обаче може да бъде определена като здравословна, защото е базирана на свежи и натурални съставки. Японците имат едно от най-ниските нива на затлъстяване в световен мащаб. Те асоциират яденето с лечебен процес, а не просто с това да утолиш глада си. За тях е в пълна сила поговорката: “Здрав дух – здраво тяло.”

Диетата на японците е лека и цветна. Те консумират много кръстоцветни зеленчуци, които са богати на глюкозинолати. Това вещество е доказан противник на някои видове рак – като тези на белия дроб и дебелото черво. А кръстоцветните зеленчуци като зеле, броколи, карфиол, репички и др. присъстват на японската трапеза 5 пъти повече, отколкото на американската.

Тачени в Япония са следните храни и напитки: богатите на антиоксиданти сладки картофи и зелен чай; пълното с калций зеле;  гъбите shiitake, които са известни с наличието на цинк, мед и желязо; риба и друга морска храна, богати на омега-3; водораслите, които пък съдържат йод.

Японците се радват и на по-дълъг живот, по-ниско ниво на холестерол и по-малко ракови заболявания. Те се хранят предимно с плодове, зеленчуци и риба, като ги приготвят на пара или ги запържват за много кратко. В храненето те следват Hara Hachi Bu практиката, което значи да ядеш, докато стомаха ти се напълни на 80%. Това значи, че те не преяждат, а се стремят да поддържат едно умерено ниво.

 

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like