Полезно и интересно

споделено от Любомира

Чао, чао студени крайници (част 1)

Да се разхождаме из града хванати за ръце, да се сгушим под одеялото с любим човек – обичаме чара на зимата и щеше да е още по-хубаво, ако не чувахме Бррр, ръцете ти замръзват!

Студените крайници всъщност са защитен механизъм на тялото. Ако температурите са много ниски, организмът ни се опитва да поддържа жизненоважни органи при постоянна температура от 37 градуса и по този начин стимулира кръвообращението.

Кожата и крайниците ни, от друга страна, се снабдяват с вторична кръв и започваме да чувстваме ръцете, краката, носа и ушите си студени. В допълнение, тъканният слой на ръцете и краката ни е особено тънък, така че тези места са по-пряко изложени на студа. Между другото, това е и причината, поради която ръцете ни често са сухи през зимата.

Постоянно лошото кръвообращение в ръцете и краката също може да се дължи на здравословни причини. Това състояние би могло да бъде повлияно от ниско кръвно налягане или анемия. Ако постоянно страдаме от студени ръце и крака и осъзнаваме, че не е защото ни липсват ръкавици или вълнени чорапи, тогава се препоръчва посещение при личния ни лекар.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like