Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Хранене: Кои са пречистващите дни?

Повечето хора не успяват да се фокусират върху здравословното хранене, колкото и тази мисъл да им напомня, че все пак въздействат негативно на организма си, хапвайки каквото и да е. От сутринта поемат всякакви химически третирани храни и такива, които са приготвени от некачествени суровини. В тялото на всички се натрупва вредна шлака, която може да доведе до редица проблеми.

Затова, ако обичате да похапвате сандвичи, готвенко с повече въглехидрати, не пропускате пържените картофи, тортичките са слабост номер едно и така нататък, добре е да имате поне един пречистващ ден в седмицата. Така не само ще облекчите организма си, но и ще помогнете на регулацията на теглото.

Обикновено този ден е понеделник. Първият ден след уикенда, когато сте съгрешили много пъти с двойна порция от приготвеното, или сте хапвали точното количество храна, но сте дъвчели бонбони, чипс и бисквити, докато сте гледали филм, чели книги или били на гости у приятели.

getty_rf_photo_collage_of_multiple_small_mealsЗатова в понеделник се опитайте да приемате лека храна. Давам ви пример с менюто, което е показано на изображението – яйце с препечена филия на закуска, плод преди обяд, спагети на обед, леки пълнозърнести бисквити след това и салата за вечеря. Заложете на плодовете и соковете или на киселото мляко. Почувствайте облекчението на претоварения организъм.

Това, че понеделник е вашият пречистващ ден не означава, че вторник трябва отново да се отпуснете. Старайте се да включвате в дневното си меню разнообразна храна и да си хапвате умерено.

Мак’Доналд и Бъргър Кинг? Ами прекрасните КФС? Те са позволени, когато бързате или просто сте изкушени от специфичното им съчетание на вкусове. Но не злоупотребявайте! Няколко пъти в месеца може, обаче внимавайте да не ви се превръщат в навик.

Като цяло най-добре е да правите по-леки дни два или три пъти в седмицата. Така ще постигнете баланс и няма да съжалявате, ако през уикенда попрекалите. Например понеделник и четвъртък си наложете да се храните с по-лека храна, а ако имате по-силна воля – понеделник, сряда и петък.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like