Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Какво трабва да знаем за морската кал и поморийска луга

Няма нищо по-хубаво и отпускащо от това да се наклепаш с кал и да се оставиш да съхнеш на слънцето!

Как ли пък не?! Това ми се струва най-мръсното и нехегиенично нещо на света. НО всъщност за някои подобно “изживяване” е добре, че дори препоръчително, ако калта е поморийска, а те същите имат ставни, артритни проблеми. В много сайтове пише, че калта и лугата, добити от Бургаския залив, особено поморийските, са натурални, природни източници на здраве. Лекуват много заболявани и помагат срещу пърхот, възпалителни процеси и разширени вени. Не съм съвсем сигурна обаче, тъй като никой доктор не е изписвал против проблеми на скалпа на главата кал, например. Друг е въпросът, че това може да важи в различна степен, за различни състояния. Единственото, което със сигурност трябва да знаете, когато отивате на морето и сте решили да си направите няколко процедури с кал или луга, е следното:

1. Качествената морска кал е много гъста, много черна, лъскава и мазна (като на снимката).

2. Стабилизираната морска луга НЕ е черна, а безцветна и не цапа. Тя, преработена според стандарти наложени от Българската академия на науките, се използва за козметични и медицински цели.

Когато решите да прекарате няколко часа на плажа, оваляни в черни калчиша, тогава помнете, че калта действа благотворно на колене, лакти, глезени, китки, рамене, таз. Хумата се използва за лице, гръб, рамене и действа благоприятно като ексфолиант и подобни. Но не мажете с кал отворени рани, нито възпалени места или пък бенки, защото калта съдържа сяра, която може да раздразни кожата.

mud-seaИ ви го казвам от опит. Ако имате чувствителна кожа, склонна към омазняване, да се изпонамажете, за да подейства това благоприятно на епидермиса и да се отървете от акнето, е грешно. По-скоро може да постигнете обратния ефект – опъване и зачервяване. Ако наблюдавате такова нещо, правилният начин на действие е да се измиете отново щателно и обилно с вода, а след това да вземете противоалергична таблетка.

Ако сте здрави… морската кал не ви е нужна. Ако смятате, че е добре да си правите профилактика с нея – добре, но все още не е доказано, че хора, които са се омазвали хубаво, за да не се разболеят, впоследствие са били предпазени от артритни проблеми.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like