Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Помагат ли постите на здравето ни?

pravilno hraneneПреди всеки голям християнски празник има период на постене. Добрият християнин ще се придържа към религиозните порядки, след което ще иде на черква, за да се изповяда и пречисти.

Според мен постите са измислени, за времената, в които хранителните запаси са били оскъдни. Били са добър инструмент, мотивиран от вярата, да не се обръща внимание на немотията на населението. Разбира се след всеки пост идва празник, в който на трапезата има всичко. За средновековния и възрожденския човек това си е било истинско събитие. Освен това дали постим, или не, не ни прави по-добри или лоши християни. Няма смисъл да споменава, че организмът всекиму е различен и ако някои имат възможност да се подложат на пости, за други това би било равносилно на податливост към болести.

Днес някои препоръчват и избират постенето като форма на пречистване на организма от вредните храни на високотехнологизираното ни общество. Това звучи логично, само че дали изобщо е полезно. Доктори твърдят, че постенето не е толкова здравословно, колкото изглежда, заради масовата употреба на храни, които съдържат високо количество на въглехидрати, които предразполагат към пълнеене – хляб, картофи, бобови и др. За сметка на това лишаваме организма си от месо, мляко, яйца, които съдържат желязо, белтъчини и мазнини. Понижава се имунитета, кожата губи здравия си тен, чувства се липса на тонус.

Според мен оставете постенето, а по-скоро се придържайте към един умерен и разумен, режим, в който има всичко. Така ще направите огромна услуга на организма си като не го измъчвате с гладуване, а му помагате да функционира правилно.

 

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like