Полезно и интересно

споделено от Любомира

Полезно

Трябва ли хемороидите да са тема табу?

Като жена зная много добре какво означава неприятен преглед. Мисля си всъщност, че нашият пол преживява през живота си много повече неудобни престои в лекарския кабинет, отколкото мъжете изобщо могат да си представят. Вземете за пример профилактиките при гинеколог или  мамограф. Никак не е куул да си изложена пред очите на чужд мъж. Затова подсъзнателно младите жени търсят за консултация специалисти от техния пол.

123Нещо като психологическа бариера, що се отнася за здравето имат и мъжете. Подсъзнателно на болшинството от тях е вградена мисълта, че са силни, здрави и оправни. Те не бива да боледуват, да се оплакват, да мрънкат и да нямат никога претенции за нищо. Затова за тях е много по-голям стрес да отидат на преглед и голям процент дори няма да споделят, че имат проблем при уриниране или ходене по нужда. Като цяло съм забелязала, че половата потентност, простата и кисти в седалищната област и хемороиди за тях са теми табу.

Но защо? Като жена, която се е научила да си прави редовна профилактика (нещо изключително важно!)  считам, че и мъжете след определена възраст трябва  да внимават и да следят повече физическото си и психическото си здраве.

Хемороидите определено са един от най-неприятните проблеми, които могат да се проявят при много хора.  Както се казва в онази реклама, която върви по телевизията – всеки 3-ти мъж страда или е страдал от това неприятно състояние. Според мен обаче наличието му не е повод да си мислят, че са станали по-малко мъжествени или по-слаби, още повече че от хемороиди могат да страдат и жени по време на бременност и след раждане. Хемороиди всъщност има всеки човек, но едва когато се получи възпаление в следствие на някакво дразнение е повод да се потърси лекарска помощ. Има много начини да се облекчи състоянието и да се излекува човек. Затова той не трябва да се притеснява какво ще кажат околните и да се крие от тях. Ако пък ги притеснява самото лечение, пък ще кажа, че съвременната медицината е достатъчно напреднала, че има и много начини да се разреши такъв проблем. Ето, например наскоро четох статия за хемороидите, в която д-р Антон Тодоров (за информация – той е коремен хирург и проктолог в мед. център „Фама?, Пловдив), изброява поне няколко начина за „преборване” с хемороидите. Прочетете, за да се информирате и вие – http://www.dr-todorov.com/

Няма приятна болест и няма приятно лечение. Затова стискаме зъби за болката и срама и гледаме да сме здрави.

Google+ Comments

Tagged:

You Might Also Like